Neem gerust even contact op: 06 53 47 57 01
U zit nu hier: home / nieuws / hoe-kan-ik-zelf

Kwasten verzorgen en bewaren.





Vraag:
 Hoe kan ik het beste kwasten schoonmaken en bewaren?


Antwoord:

Schoonmaken

Als u morgen verder gaat met schilderen, de kwasten met de verf er nog aan in een bakje schoon koud water zetten. Zorg dat de gehele kop onder water staat en dat de haren recht staan en niet plat op de bodem gedrukt. Volgende dag eruit halen en afvegen met een stukje keukenrol of toilet papier en gewoon doorgaan met schilderen.

Als u met waterverf (acryl) heeft geschilderd, de kwasten goed uittrijken op bijvoorbeeld een krant. Als er dan bijna geen verf meer in zit kunt u deze onder de warme kraan uitspoelen met een beetje dreft afwasmiddel  of iets gelijks.


Als u met verf op terpetine basis (alcyd) heeft geschilderd kan u het beste een fles kwastenreiniger erbij kopen. Met terpetine gaan de haren open uit elkaar staan. De kwast goed uitstrijken op een krant en spoelen met kwastenreiniger. Hierna kunt u de kwastenreiniger uitspoelen met warm water. 


Hamerite verf kan alleen met Hamerite kwastenreiniger of Thinner worden opgelost. Wij gebruiken hier meestal wegwerp kwasten voor.


Opslaan

Na het reinigen kunt u de kwasten het beste opbergen in rauwe lijnolie. Ze blijven zacht en de haren blijven mooi bij elkaar. Er is een speciale pot te koop hiervoor: Kwastinette. Voordeel hiervan is dat u de kwasten hangend kunt opbergen en de pot goed afsluitbaar is.


Nieuwe kwasten

Een stukje schuurpapier middelgrof nemen en er met een droge kwast op gaan schilderen. Hierdoor gaan de losse haren eruit en slijt hij vast een beetje zodat er later minder strepen zichtbaar zijn.


Door: Mark van Amsterdam