Neem gerust even contact op: 06 53 47 57 01

Garantie op stukadoor en schilderwerk aan wanden en plafonds

Door: Mark van Amsterdam

Wanden en plafonds binnen.

Een van de meest voorkomende klachten en ergernissen zijn het openspringen van naden en kieren. Na de (ver) bouw van een woning zit er nog veel bouwvocht in een huis. Dit zal in de volgende 1-3 jaar voor het grootste gedeelte verdwijnen. Een gevolg hiervan is dat bepaalde materialen gaan krimpen of zetten en het gevolg daar weer van kan een scheur of kier zijn.

Voor alle duidelijkheid: verf en stuukwerk krimpt zelf nooit. Het is de ondergrond die krimpt of zet. Als er een nieuw plafond wordt gemaakt van hout regelwerk met gipsplaten en daar overheen stuukwerk en verf, kan het zijn dat het (meestal vuren) hout gaat drogen en krimpen. De kier verschijnt dan ook meestal bij de aansluiting van het plafond en de muur.

De meeste krimp ontstaat in de 1e winter als het vriest en de verwarming aan staat. Door de vorst is de luchtvochtigheid extreem laag (30-40%). Het beste is dat deze nooit onder de 40% komt.

De grootste problemen ontstaan als men een huis gaat schilderen waar de verwarming nog niet  heeft aan gestaan. Het ziet er bij de oplevering mooi uit maar zodra de verwarming aangaat en/of het gaat vriezen springen alle naden open met dramatische gevolgen. Hier komt het verschil tussen een goede en een slechte schilder naar boven. Een goede schilder begint niet eerder met plamuren en kitten dan wanneer de verwarming al even brandt. 

Ook tijdens de (ver) bouw is het belangrijk dat het vocht van bijvoorbeeld de stukadoor op een goede manier wordt afgevoerd. Als indicatie kunt u aanhouden dat als de ramen aan de binnenzijde nat worden er meer geventileerd moet worden of een bouwdroger worden geplaatst. Stoken op min.15 en max.20 graden. Grote temperatuursverschillen dienen vermeden te worden. Het verschil per 24 uur mag maximaal 3 graden zijn, dus ook s'nachts blijven verwarmen en zeker niet het huis laten afkoelen en na het weekeinde weer vol de verwarming aan.

Wat betekent dit voor de garantie?

Omdat alle ondergrondmaterialen krimpen en zetten , (zelfs beton), kan een schilder of stukadoor krimp niet voorkomen. Ook op de gebruikte bouwmaterialen en het stook / ventilatie gedrag voor,tijdens en na de (ver)bouw heeft de schilder geen invloed. Hierdoor heeft u geen garantie op openspringende naden en kieren bij de schilder. Daarom is het belangrijk dat u een schilder neemt die met gevoel en verstand hier voor omgaat met uw nieuwe woning. Dus niet beginnen voordat de kachel brandt en daarna alle aansluitingen preventief kitten. Met kitten vangt u de krimp van 1 a 2 mm op en dit is in 90% van de gevallen voldoende. Flexibele vulmiddelen werken met de krimp mee. In de regel is het: hoe sneller de voorgeschreven droogtijd is hoe minder flexibel het is. Ook handig om te weten is dat gladde wanden en plafonds achteraf makkelijk zijn bij te werken in de hoeken. Structuur is bijna niet onzichtbaar bij te werken.

Waar zit dan wel garantie op?

Verf, stuukwerk  en reparaties moeten vast zitten. Gaten of kieren die zijn geplamuurd of afgekit mogen er niet na 1 of 3 jaar vanzelf uitvallen. Bij zuigende en poederende ondergronden moet er een voorstrijkmiddel worden aangebracht voordat men gaat schilderen of repareren. Op geschilderd nieuw stuukwerk mag u het eerste jaar geen plakband plakken, na het eerste jaar zit de verf pas echt vast. Vanaf 2013 gebruiken wij uitsluitend nog dekkende voorstrijk van diverse profesionele verf merken. Hierop plakken wij de volgende dag wel al af met de profesionele gele rijstpapieren tape.

De verf moet gedekt zijn en vervuilingen zoals nicotine, lekkagevlekken en roet moeten worden geïsoleerd voordat de afdeklaag erop gaat. Als het doorslaat is er geen goede primer gebruikt en heeft u garantie op herstel. Uiteraard moet de eventuele lekkage eerst verholpen zijn door de opdrachtgever. De schilder moet vooraf bepalen of de ondergrond geschikt is om te schilderen. Als dit niet zo is moet hij een passende oplossing aanbieden om dit wel zo te maken of niet gaan schilderen.

De stukadoor moet controleren of er genoeg schroeven zitten in de stuukplaten er of oude stuuklagen niet hol klinken en dus los zitten. Voorstrijken met de juiste voorstrijk; op gladde ondergronden met een zandkorrel erin en op vervuilde ondergronden met een isolerende voorstrijk. Vervolgens moeten alle naden, kieren en scheuren worden versterkt met gaas of bij voorkeur met papierband. Als dit niet is gebeurt is de stukadoor in gebreke en heeft u recht op schadeherstel vanuit de aannemer. 

Optisch

Optisch is er veel verschil tussen een goede of een slechte schilder. Dit uit zich in diverse uiterlijkheden en moeten bij oplevering worden bepaald. Oplevering dient te gebeuren bij schemerlicht en niet bij strijklicht. U kunt er vanuit gaan dat als de ene offerte 30-40% lager is dan de andere er veel minder tijd wordt besteed aan het zoeken van gaatjes, deukjes en preventief voorwerk. Als u stofvrij schilderwerk wilt, moet u de schilder ook tijd geven om, nadat de aannemer klaar is, 1 of 2 weken te kunnen werken zonder dat er nog even iemand een haardje plaatst of iets anders nog even aftimmert. Zodra er anderen doorheen gaan werken kunt u geen aanspraak maken op garantie op stofvrij werk, anders wel.

Strepen en banen zijn een kwestie van het vakmanschap van de schilder. Bepaal vooraf wat u kunt verwachten. Na oplevering kunt u niet meer terugvallen op garantie hierop. Een schilder die niet kan schilderen zonder banen en strepen zal dit na uw klacht nog steeds niet kunnen en dit dus nooit gaan oplossen. Helaas is dit niet in de offerte te lezen.