Neem gerust even contact op: 06 53 47 57 01

Wanden en plafonds voorlijmen en Isoleren

Vraag: Waneer en hoe moet een muur of plafond worden voorbehandeld?


Antwoord:

Waneer

Een wand of plafond moet worden voorgestreken als deze poederd of veel zuigt. Dit kan je zien als je met de hand over de muur gaat en je hand wordt wit van fijn stof dan poederd deze. Ook nadat u reparatie's heeft uitgevoerd en geschuurd zal er voorstrijk gebruikt moeten worden.

Als je voorstrijk of ook wel Fix of voorlijm genoemd aanbrengt, lijm je het poeder van de eerste 2 mm van het stuukwerk of oude verf tot een vaste massa. Doe je dit niet zal de verf niet vast zitten.

Als je op een paar plaatsen de vochtig maakt met een doekje en dit ook doet op een plek waar je zeker weet dat er geen zuiging is zoals geschilderd hout, kan je het verschil zien hoe snel de vochtige plek droogt.

Als dit veel sneller is op de muur dan betekent dat er veel zuiging in de ondergrond zit. Als u gaat schilderen of spuiten heeft u veel meer verf nodig omdat de muur deze opzuigt. Nieuw stuukwerk moet altijd voorgestreken worden.

Door de snelle droging van de verf zal het ook niet lukken om een egale eindlaag te krijgen. De verf heeft geen kans om uit te vloeien en er zijn banen zichtbaar. Ook zal het verschil in de zuiging van het ene stukje plafond en het andere zichtbaar zijn.

De plekken welke snel drogen zijn matter en donkerder dan de plekken die langzaam drogen. Wij noemen dit Bont schilderwerk.

Wij fixeren altijd de wanden en plafonds voor we gaan spuiten of schilderen. 


Hoe

Als we gaan spuiten is het erg gemakkelijk. Alles is al afgeplakt dus we spuiten eerst een laag fix op de ondergrond. Dit moet altijd een nacht drogen om optimaal te werken.

Als u gaat schilderen kunt u het makkelijkst met een plantenspuit de Fix aanbrengen en uitrollen met een Fix roller. Met een kwast gaat ook maar dat duurt erg lang.

Belangrijk is dat je alles raakt, ook langs de randen omdat daar vaak later op word afgeplakt om het houtwerk te schilderen. Zorg dat u geen zakkers hebt want deze ziet u later door de verf heen als glimmende plekken.

Pas wel op want het is net zo dun als water, spat dus erg en is helder van kleur zodat je niet snel ziet war je de spatten zitten.

Het is een lijm dus als het droog is krijg je het niet weer weg. Zet een emmer schoon warm water klaar met een doekje.


Waarmee

Elk verf merk en winkel heeft Fix in het assortiment. Alle bekende merken zijn wel goed als je maar de verhouding aanhoud die op de verpakking staat. Meestal is dit 1 liter Fix + 3 liter water. Er zijn ook kant en klare te koop.

Sigma heeft een verf met ingebouwde voorlijm: Sigma MV Primer. Deze is erg duur ( 195 tot 200 euro) maar als je gaat schilderen en je doet er 4 uur over om een emmer leeg te krijgen is het prijsverschil snel terug verdient met Fix+verf.

Wist u dat als u schilderwerk door ons laat uitvoeren u voor de verf maar 6% BTW betaald en als u dit in de winkel haalt 21%.


Reinigen

Als er veel vuil op de muur zit moet deze eerst gereinigd worden met een verfreiniger. Voordeel van bovenstaand met is dat u hem niet hoeft na te wassen met schoon water.


Isoleren

Als er plekken zijn waar lekkage is geweest, nicotine,roest of roet van kaarsen en openhaard op de ondergrond zit, moet u eerst een laag isoleer verf aanbrengen. Doet u dit niet dan zal de verkleuring door de verf heen komen, al schilder je 5x.Wij noemen dat doorslaan.

Probeer eerst de ondergrond te reinigen met verfreingiger, breng dan de fixeer aan en de volgende dag een laag isolatieverf. Ook voor deze verf is het belangrijk dat je deze een nacht laat drogen anders werkt het niet. Nu kunt u in 1 laag de muur afschilderen.

Kleine plekken kunt u met een spuitbus isoleerspray inspuiten. Dit stinkt wel heel erg maar is met 30 minuten droog.


Door: Mark van Amsterdam

www.vanamsterdam.com Hoe schilder je een muur?

Loading video please wait...

03:01
www.vanamsterdam.com Hoe schilder je een muur?